15 Şubat 2015 Pazar

SÖZÜN BİTTİĞİ YER… ÖZGECAN ASLAN





Başlığı sözün bittiği yer olarak belirledik; ancak belki de artık susmama, sözlerle yetinmeme zamanı… Olay henüz çok yeni ve her atılan tweet, her yapılan haber yaşanan acıyı daha da derinden hissettiriyor hepimize.

Gencecik bir üniversite öğrencisi hunharca, vahşice katledildi maalesef. Kim bilir belki de bu üniversite öğrencisi insanların psikolojilerini düzeltme sağlıklı akıllarla dolu bir toplum oluşturabilme hayalinde idi, psikoloji bölümünü seçerken. Ama olmadı, yaşamına inanılmaz bir son ile veda etti.

Gerçekten acının tarifi yok. Ancak artık Özgecanlar ölmemeli, onları uzak diyarlara gönderen aileleri bu türden kabusları yaşamamalı. Yine kızı, oğlu gurbete gidip tahsil hayatına devam eden aileler evlatlarını korkular içinde beklememeli.

Olayın o kadar farklı sosyolojik boyutları var ki… Öğrenimini tıpkı Özgecan gibi Çağ Üniversitesi’nde yapmış biri olarak, olayın yaşandığı Tok Otobüsleri ile o kadar çok yolculuk yaptım ki. O kadar sağlıksız koşullarda Çağ Üniversitesi- Mersin yolunun bitmesini bekledim ki. Ama bilenler bilir, bilmeyenler için aydınlatma lazım bu noktada diye düşünüyorum. Üniversite lokasyon olarak ne Adana ne de Mersin’e yakındır. Hatta okul Mersin il sınırları içinde gözükse de Adana’ya Mersin’e oranla daha yakındır. İşte bu noktada okul ile Mersin arası arabanızda yoksa, ulaşım için ya okul servisini (Okuduğum yıllarda sabah ve akşam servis vardı. Sonradan öğle servisleri de devreye girdi yanılmıyorsam) ya da hemen okulun önünden geçen Tok Otobüslerini kullanmak gerekir. İşte ilk olarak bu noktada sorumluluk alma zamanı diye düşünüyorum. Her ne kadar olay Tarsus’da olsa da Çağ Üniversitesi öğrencileri için belediyelerle irtibata geçip, öğrencilerini Tok işkencesi ile baş başa bırakmamalı, alternatif ulaşım destekleri sağlamalı.

Yine toplumsal duyarlılık çerçevesinde Tok Otobüsleri İşletmesi, yıllardan bu yana Adana- Mersin hattında kara yolları üzerinde bu kadar sıkıntılar yaşattıktan sonra, bu olaydan sonra ya kendine çeki düzen vermeli, herhangi bir değişiklik olmaması durumunda en ağır yaptırımlar kendilerine uygulanmalı, hatta ulaşım lisansları ellerinden alınmalı.


Elbette hiçbir şey Özgecan’ı geri getirmeyecek; ama en azından başka Özgecanlar için bu uygulamalar muhakkak yapılmalı.


Toplumsal Suçlar Nasıl Cezalandırılmalı?

Birçok insan bu vahim olay sonrası içi yanarak bu düzene isyan etti ve etmekte. Peki suça teşvik nasıl önlenmeli veya feryat eden kalplerin acısı nasıl dindirilmeli?

Bilindiği gibi ülkemiz idam cezasını uygulamayan ülkelerden biri. Peki idam cezası birçok ülkede varken bizde niye yok? Yani adi bir suç ile bir insanı vahşice katletmek arasındaki fark neden onlarca yıl ile müebbet arasında? Hiç uzatmadan ve acilen kanun koyucular, hukukçular bu olay ve türevi olaylar için idam cezasını gündeme almalılar kanımca. Çünkü vahşet  giderek bu ülkeyi sarmakta. Şiddet, canilik sokaklarda ve her an hepimiz bu tip barbarlıkların eşiğindeyiz.

Dediğimiz gibi olayın çok farklı boyutları var; ancak çareleri siyasilerin ağız dalaşlarında aramayalım bu sefer. Bu olay asla politik jargonların sakızı olmasın. Birkaç gündür bence olay yine farklı boyutlara çekilmekte. Hükümet onu demedi, o bunu dedi çığlıkları içinde gencecik bir üniversite öğrencisinin bu ölümü başka yerlere çekilmesin. Hatta bu olay salt bir kadın cinayeti olarak da görülüp; onca kadının öldürülmesi hadisesinde yaşananlar gibi unutulmasın. Çünkü bu salt bir kadın cinayeti değil; bu içine şeytan kaçmış bir cani ve suç ortaklarının bir insanı kesip, yakma ile sonuçlandırdığı vahşi bir eylem. Bu yüzden de bu olay muhakkak idam cezası ile son bulmalı.

Bu acının bir daha yaşanmaması için, Özgecan’ın ve tüm annelerin yanan yüreklerinin bir nebze olsun ferahlaması için neler yapılması adına birtakım şeyleri yazdık; ancak bu ülke nasıl böyle canileri yetiştiriyor, bir baba oğluna bir insanı yakması için nasıl yardım edebiliyor, insanın aklı almıyor. Aynı havayı, aynı toprakları paylaştığımız coğrafya bu türden vahşilikleri nasıl mübah görüyor anlamak mümkün değil. Özgecan olayını duyup da hala gencecik kızda hata arama peşinde olan vicdansızlar, bu olayı gerçekleştiren caniler, bu olaya susan dilsizler ve bu olay üzerinden rant sağlama peşinde olanlara cidden lanet olsun.

Söz belki de burada bitiyor işte.

Özgecan’ın annesi : ‘’Çok acı çekmiştir kızım, keşke kurşunla öldürselerdi.’’

Mekanın cennet olsun Özgecan…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder